G

 

čistilište priča

 

 

ČISTILIŠTE PRIČA

 

 Čovjeku se obratio Bog:

– Želiš da ti pokažem tvoj život?

– Želim – reče čovjek.

 Bog ga je podigao iznad zemlje i čovjek je ugledao svoj život, i pored svojih otisaka stopala, još jedan par tragova.

– Ko je to pored mene?

– To sam ja – odgovori Bog. – Pratim te cio tvoj život.

– A zašto se ponekad vidi samo jedan trag?

– A, to su najteži periodi tvog života – odgovori Bog.

.– I šta? Ostavljao si me samog u najtežim trenucima? Kako si mogao da me ostaviš? – upita čovjek ogorčeno.

– Ne, tada sam te nosio na rukama, – tiho odgovori Bog…

BOG priča ›››

 

G

 

čistilište priča

 

 

 FONTANA MLADOSTI

 

 Ima jedna priča koja ide otprilike ovako:

Bio jedan bogobojažljiv čovek koji se svakodnevno molio Bogu, činio dobra dela i davao milostinju. Jednog dana dođe anđeo Božiji u posetu tom čoveku i kaže mu da je Bog video šta sve on čini i da mu je veoma drago zbog toga, te stoga hoće da mu ispuni jednu želju. I eto on, anđeo Božiji, je tu da mu ispuni želju: "Razmisli dobro i reci želju".

Počeše čoveku da naviru mnoge želje, i što je duže razmišljao sve mu je bilo teže da se odluči za jednu. Tako da reši da zamoli anđela da dođe malo kasnije dok on donese odluku, jer je ovo velika stvar i ne bi da pogreši.

Anđeo se složi i ode. A čovek počne da prepričava događaj svojim prijateljima tražeći savet kako da postupi i šta da traži. Jedni su ga savetovali da traži novac, drugi imanje, treći mudrost, razum, znanje... I što je više tražio odgovor bilo mu je sve teže da odluči šta bi bilo ono pravo.

Posle dužeg vremena dođe anđeo ponovo do njega da ga pita šta se dešava i da je već prošlo dosta vremena za donošenje odluke. Čovek poče da se pravda i da objašnjava svoju situaciju i razloge za odugovlačenje. Na kraju se seti da pita anđela: "Ti si stalno u Božijem prisustvu i najbolje znaš šta je dobro za poželeti, pa ako ti je po volji posavetuj me šta da poželim". Na to mu anđeo odgovori: "Traži da budeš radostan ma šta se oko tebe dešavalo".

Ovu priču sam čuo pre više od deset godina i stalno me je čačkalo kako čovek može da bude radostan ma šta se oko njega dešavalo. Vremenom sam počeo da razumevam i da svoj život vodim u tom pravcu. Našao sam blago koje je obogatilo moj život. Nisam postao savršen da me ništa ne može izvesti iz takta ali gledajući na svoj život od pre dvadesetak godina i sad, napravljen je ogroman pomak, i ja sam sada radostan čovek (namerno ne kažem srećan, jer srećan čovek ne mora obavezno da bude i radostan).

Кako to da neko može da bude radostan ma šta se oko njega dešavalo?

Pođimo od same radosti. Radost je osećanje koje čini da naša sudbina bude život. Samo kada je naš život ispunjen radošću onda je to život. Кada život nema radosti onda to više nije život. Radost je ono šta daje kvalitet životu, i ako radost moramo da kupujemo nikada nećemo imati dovoljno za "srećan" život. Radost treba da bude kao voda, kao vazduh; Besplatna. Da je pijemo, da je dišemo, da se hranimo njome. I samo tada mi možemo da imamo život, kada imamo izvor radosti u sebi. Jer ako u sebi imamo izvor radosti onda pijemo sa izvora života koji nikada ne presušuje. Ako ostanemo bez radosti to nije zato što je izvor presušio, već zato što smo se mi odšetali od njega.

Želim da vam otkrijem gde treba da kopate da biste iskopali izvor radosti, Fontanu Mladosti za kojom mnogi tragaju i priželjkuju je. Prvo što moramo da uradimo je da otkrijemo šta to utiče da se mi u nekoj situaciji osećamo lepo, a u drugoj loše. Naš sud je taj koji je pokretač svih naših osećanja. Sretnemo čoveka o kome imamo lepo mišljenje i već nam se usne šire u osmeh. Dok kada sretnemo nekog o kome imamo loš sud, s mukom ćemo napraviti osmeh ako ga i napravimo. Dovoljno je da pomislimo na nekog ko nam je drag pa da se nasmešimo ili da se setimo nekog ko nam nije mio pa da se namrgodimo. Vidimo da osećanja imaju jako puno veze sa našim mislima.

Zašto mi sudimo tako kako sudimo? Naš sud je uvek posledica istine koja je u nama, pa od naše istine zavisi i naš sud. Dovoljno je da samo čujemo za nekog da je učinio nešto loše, iako to možda i nije bilo tako. Naš sud će o tom čoveku biti loš i mi već nećemo imati lepa osećanja kada sretnemo tog čoveka. I ako primetimo da našim životom preovlađuju loša osećanja (gnev, bes, ljutnja, strah..), to je siguran znak da sa našom istinom nešto nije u redu. To je siguran znak da mi ne živimo u Istini, nego da živimo u Zabludi.

Šta je zabluda? Istina nastala posle bluda je zabluda. Još dok se spremamo da slažemo, ukrademo, prevarimo mi u svom umu opravdavamo to svoje bludno delo i tako pravdajući svoje postupke, mi u svom umu gradimo zabludu. Lopov u svom umu ima odličan izgovor zašto je dobro biti lopov. Prostitutka u svom umu sebe veliča nad drugim ženama smatrajući ih glupima ako su poštene, kao i lopov što poštene ljude smatra budalama. Oni ne shvataju da će takav način mišljenja naneti štetu njihovoj istini i da će im se to vratiti kroz loša osećanja koja su proizvod zablude. Od našeg suda zavisi kakav će biti naš doživljaj svega što nam se dešava, jer osećanja odrećuju kvalitet doživljaja. To nam govori da nije važno šta nam se dešava, već kako mi to doživljavamo. Ako živimo u Istini, onda je Istina izvor radosti u nama. A ako živimo u zabludi onda je zabluda izvor patnje u nama. Sve što čovek radi od svoje slobodne volje kroz um će uticati na njegovu istinu.

izvor: svitanje.rs ›››

čistilište priča

G

 

čistilište priča

 

 

ČISTILIŠTE PRIČA

 

Moja priča možda nema sretan početak, ali to ne znači da je to ono što jesam.

 

Ostatak priče je ono što odlučim biti underGroundumbrella.

 

čistilište priča

 

G