G

 

istina poslanica

 

 

autor: Milovan Vukov Janković ›››

 

 

POSLANICA

Osvrt na istinu i laž

 Bogastvo koje nosimo u sebe, i čuvamo kao ZENICU OKA SVOGA, da ni jedan posao koji radimo čak ni čišćenje kancelarija i klozeta, nas kao LIČNOST u očima časnih ljudi nas ne može ponizit, kao LAŽ ILI LOPOVLUK´.( ne sjećam se lika & nika čovjeka sa foruma, koji mi u brk skresa njegov stav, da bi radje kupio brabonjke po svom selu, nego čistio klozete ka Milovan Vukov Jankovic po Danskoj, da bih ubacio suprugu na mjesto čistačice, jer nije govorila danski jezik)

 Ja se ni jednog ČASNOG POSLA NE STIDIM, sjutra bih rađe cuvao koze po Brskutu nego dozvolio nekom nesposobnom i nemoralnom direktoru da zloupotrebljava svoju funkciju, ili me sprečava da uvedem neku inovaciju u načinu rada i poslovanja, ako sam siguran da imam jake ARGUMENTE, i bolji pregled postojećeg stanja, u toj firmi ili instituciji.

 Veoma kratak period “snalaženja” prilikom dolaska u Dansku 1969, sa sestrom, njenom drugaricom i vjerenikom sestrine drugarice, četvoro mutavih invalida, neko je morao izdrzavat, ja sam taj teret preuzeo na svoja pleća, i tih PAR NEDJELJA ME PROGONE CIPAN CIJELI VIJEK, a taj period je bio bezazlen, bio sam više posmatrač nedjela ili neka vrsta psihičke pomoći, sitnim lupežima, ali niko ko nije GUBIO MIR, ne zna kako boli ZVONO NA VRATA, kako VAM REŽE SRCE, ni Roskoljnikov nije osjećao toliki STRAH I GRIŽU SAVJESTI, koji je ubio BABU I SLUŠKINJU, kao Milovan Vukov Janković iz Brskuta, da ću uzet OBRAZ OCU VUKU , MAJKI DARI, DJEDU STANIŠI, BABI STANI I TETKI MILJI, i cijelom plemenu JANKOVIĆA, ni najvećem neprijatelju ne želim da UNAKAZI SVOJ ŽIVOTNI MIR I SPOKOJ, a što je od svega NAJGORE, LIČNO SAMOPOUZDANJE I POŠTOVANJE SAMOG SEBE.

 PREZIR KOJI ČOVJEK OSJEĆA ako je udario dijete, suprugu ili nekog SLABIJEG OD SEBE, i griža savjesti i bolovi srca, su TEŽI OD BATINA KOJE SAM DOBIO U PULI U KASARNI SAURA KAD SAM NAJACEG SRBINA SA KOSOVA I NAJVECEG NASILNIKA U KASARNI PLJUNUO I UDARIO, a on me pretukao kao mačku, i prvog i drugog dana kad sam ponovio izazov, trećeg dana me zagrlio svoga modroga i unakaženoga i zamolio za MIR, tog dana sam postao poglavica, svi su znali DA JE BRKO LUD, tako su mi tepali i svi me slušali, niko više nije bio slabijeg od sebe, dosta je bilo da slabiji kažu da će reći BRKU, to su bile prve i poslednje tuče za 6 mjeseci, u Sauri da znam. Danas sam penzioner, i prijeti mi opasnost da moram napustit kuću, radionicu i dvorište sa baštom i mojim povrćem, ako me neko pita dali bih povratio stotinak hiljada eura koje sam dijelio za DONACIJE, prijehodnih dvije decenije, kunem se na ovih mojih petoro da mi nije žao, naprotiv, mene je ŽAO, zašto nijesam veći DOBROTVOR.

 Evo sam otvorio DUŠU, samo da se neko ne zaleti od VAS kao moj sin Ivan, da se bije sa POLICIJOM i RAGARIMA, jer ga tako tata učio, to je bilo IVANOVO OPRAVDANJE, ne izigravajte HEROJE NA ULICI, ne vaspitavajte LJUDE VAN SVOG KRUGA ILI KOMPANIJE, ne trošite ENERGIJU van dometa, Ivan je platio cijenu moje neopreznosti i hvalisanju, nebi volio da dodje do nesporazuma i pogrešnog tumačenja. ŽELIM DA KAŽEM, da NEMA CRNE GORE, NIKAD NEBI PODNIO OVU ŽRTVU, JER SE ONA NEBI ČULA OD VARDARA PA DO TRIGLAVA, ali kad je OD BARA DO BOLJARA, DAO BIH I ŽIVOT, Saura je bila ZATVOR, ili ograđeni vojni objekat za REGRUTE.

 ISTINA JE BOŽANSTVENA SILA, ona od polupismenog Milovana pravi uzornog GRAĐANINA iz Brskuta, ISTINA I ISKRENOST IMA ŠARM I ŠMEK, ona je za DUŠU LIJEK, ponos kad čistite klozete, ako to radite kvalitetno i pošteno, gledate sve u oči, svakome skrešete sve BRK U BRK bez razmišljanja, jer se SVAKI LAŽOV ZAPLETE U SVOJE LAŽI KAO PILE U KUCINU, a onaj koji se služi ISTINOM OD BOGA ILI ARHITEKTE UNIVERZUMA VAM ŠALJE TEKST,

 Ne treba vam ni grama mozga jer ISTINA SA VAMA UPRAVLJA I UVIJEK VAS VODI NA ISPRAVAN I PRAVI PUT, ISTINA JE MARATONAC KOJA TRČI DO KRAJA ŽIVOTA; I PRATI VAS I POSLIJE SMRTI; ONA JE NAJBOLJI SAVEZNIK I NAJVJERNIJI PRIJATELJ ČOVJEKU I ČOVJECANSTVU. NEMA TE LAŽI KOJU ISTINA NEćE PRONAćI U NAJDUBLJI PONOR I IZNIJETI NA SVIJETLO DANA. SA LAŽIMA SU SVI KUKAVICE A SA ISTINOM SVI HEROJI.

 Ovo su samo moji prsti, a istina rukovodi sa njima, ja se ne pitam sa ovim što pišem koliko pjani sa gaćama. ISTINA je mene odabrala da upravlja sa mojim mozgom, ja se njoj ne mogu ODUPRIJET, ona je jača i od mene od moje stvarne i realne HRABROSTI, samo sam pred njom KUKAVICA I POKORNO JOJ SLUŽIM, a DOBAR JE I VELIKODUŠAN GOSPODAR.

autor poslanica

G

 

istina poslanica

POSLANICA

Prekrivanje Istine

Prekrivanje Istine - Ne isplati se, znam iz vlastitog iskustva, ne isplati se ići protiv drugih, ali najviše se ne isplati ići protiv sebe. Svaki put kada odemo protiv sebe gazimo neki od svojih principa, povrijeđujemo sami sebe. Laž će da postane istina kada tada, laž ce da izađe na viđelo, nebitno koliko godina se ona sakrivala i razvijala. Koliko god truda uložili u njeno razvijanje zaista ona će uvijek da pokuca na naša vrata. Istina je spora kao i pravda ali uvijek stigne, uvijek dođe i pokuca na naša vrata i to onda kada joj se najmanje nadamo. Dolazi u posjet nenajavljena, kao iznenadni gost kojega nismo viđeli toliko dugo vremena a kojega smo toliko željni, željni zato što nasa duša čezne za njim. Gledam kako prekrivaju istinu u društvenim medijima, kako pune ljudima glavu lažima po princpu svaka izgovorena laž 10 puta postaje njihova istina. I to radi, taj princip radi. Gledam kako Tv- e emisije ispiraju mozak, gledam kako reklame manipulišu um i dušu. Ali da bi se to primjetilo, čovjek se morao promjenit, morao je da počne govoriti istinu, nebitno koliko ona bila bolna. Naučio je da je upakuje da što manje boli, ali opet ne boli nas nego boli druge sa kojima dolazimo u kontakt jer u onome trenutku kada smo im saopštili istinu odlučili su da ih povrijedi.

Ali zašto, zar je razlog što boli taj što smo im otključali zaključana vrata uma, vratili ih u stvarnost. Što više hodam putem istine sve više primjećujem da su iskreni kao kiša u pustinji. Pa čak i oni svjesni sebe, nekako su poklekli, da bi se zastitili da bi bili u zoni udobnosti ali istina ih polako stiže, svjesni oni toga bili ili ne. Vidim kako im je laž oduzela hrabrost, hrabrost da iskažu poštovanje sagovorniku tako što će ga gledati u oči. Nema toga više, to je izumrla karakteristika, ili pak tako rijetka. I što je još interesantnije kada primjete da ih gledaš cijelo vrijeme u oči pokušaju ti zabraniti, pa ko ste vi da ikome zabranite išta, granice ne postoje, želite granice, sloboda izbora, postavite ih sebi ali ne ja. Ja želim život bez granica i ja živim svaki dan život bez granica. To mi omogućuje moja istina, radi koje sam spreman da žrtvujem sve, jer nakon toliko vremena pronalazeći duševni mir ne dopuštam više nikome da unese u mene nemir. Zašto da to nekome i dozvolim, kada mu mogu reći istinu direktno u lice i puštiti ga neka razmišlja sve što on želi. Jer misli su slobodne, svako ima pravo da radi, misli i priča što god hoće. Na kraju krajeva sve što pričaju o nama, pričaju o sebi jer gledaju na naš život iz perspektive svoga života što na kraju ne govori o nama nego naprotiv o njihovom životu. Ne žalim i neću da žalim nikoga, svako neka se bori za sebe, postoje stvari koje su postale važne, za koje se diše, za koje se živi. Treba moći uhvatiti jezik kada pomisli da slaže. Tu naviku je teško razviti ali upornim pokušajima i neočekivanom odlukom da pođemo živjeti istinu smo razvili tu naviku. Na takvo što čovjek može samo da bude ponosan. Ne nismo mi naivni, mi smo naprotiv jako opasni. Naš um i nasa duša su pištolj, naš jezik je okidač a naše riječi su municija. Zanimljiva kombinacija ali kombinacija koja skida protivniku masku laži sa lica, otvara sva vrata uma i ostavlja nas sa protivnikovom dušom. Sa njim jednim i jedinstvenim, nebitno daili on bio dobar ili zao, sa istinskim njim koji kada mu saopštimo istinu nema mogucnosti da laže nego mora da se brani istinom ali neka, može da proba, jer moja istina je jača, moja istina je san, moja istina je jedna i jedinstvena, ona koja ce otvoriti svjetska vrata uma!!

izvor: tragovi istine ›››

G

 

istina poslanica

 

 

ISTINA POSLANICA

 

Na ovim prostorima nikad nije bilo dobro znati mnogo ni pričati da znaš mnogo.

istina poslanica

G