G

 

 čistilište anegdota

 

 

ČISTILIŠTE ANEGDOTA

 

 

Na Univerzitetu u Berlinu profesor je izazivao studente pitanjem

je li Bog stvorio sve što postoji

ˮJe li Bog stvorio sve što postoji? upita profesor

 

Studenti povikaše u glasˮDa, jeste! Bog je stvorio sve?

 

Profesor nastavi: ˮAko je Bog stvorio sve, onda je Bog stvorio i zlo, dok ono postoji. I prema principu da naša dijela govore o tome ko smo mi, slijedi da je Bog zlo!

 

Studenti zanijemiše pred takvim odgovorom. Profesor je bio prilično zadovoljan sobom jer je još jednom dokazao studentima da je vjera u Boga samo mit.

 

Jedan student je podigao ruku i zapitao profesora: ”Mogu li vam postaviti jedno pitanje profesore?

 

ˮNaravno odgovori profesor.

 

Student ustade i zapita: ˮProfesore, da li hladnoća postoji?

 

ˮKakvo je to pitanje? Naravno da postoji. Zar ti nikada nije bilo hladno? Studenti su se nasmijali na čudno kolegino pitanje.

 

Mladi student nastaviˮU stvari, gospodine, hladnoća ne postoji. Prema zakonima fizike, ono što mi smatramo hladnoćom, u realnosti je odsustvo toplote. Apsolutna nula (-273 C) je totalno odsustvo toplote. Svaka materija postaje inertna i nesposobna za reakciju na toj temperaturi. Hladnoća ne postoji. Mi smo stvorili taj pojam da opišemo kako se osjećamo kada nemamo toplote.

 

Student nastavi daljeˮProfesore, da li tama postoji?

 

Profesor odgovoriˮNaravno da postoji.

 

ˮJos jednom ste u krivu profesore. Ni tama ne postoji takođe. Tama je u stvarnosti odsustvo svijetla. Možemo izučavati svijetlo ali ne i tamu. U stvari, možemo koristiti Njutnovu prizmu da razlomimo svijetlost u više boja i izučavamo različite svjetlosne dužine svake boje posebno. Ne možete mjeriti tamu. Jedan zrak svijetla može doći u tamu i osvijetliti je. Kako znate koliko je neki prostor taman? Možete mjeriti samo količinu prisutne svjetlosti, zar ne? Tama je pojam koji ljudi koriste da opišu šta se događa kada nema prisustva svijetla.

 

Konačno, mladić upita profesoraˮGospodine, da li zlo postoji?

 

Sada nesiguran, profesor odgovoriˮNaravno, kao što sam to već rekao. Vidimo to svaki dan. Svakodnevno možete vidjeti ljudsku nečovječnost prema drugim ljudima. Mnoštvo je primjera kriminala i nasilja svuda po svijetu. Ove manifestacije nijesu ništa drugo nego zlo.

 

Na ovo je student odgovorioˮZlo ne postoji gospodine profesore, ili bar ne postoji samo po sebi. Zlo je jednostavno odsustvo Boga. To je isto kao tama i hladnoća - riječ koju je čovek stvorio da opiše odsustvo Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije kao vjerovanje ili ljubav, koji postoje isto kao svijetlo ili toplota. Zlo je rezultat onoga što se događa kada čovjek ne posjeduje Božiju ljubav u sebi. To je isto kao hladnoća koja dolazi kada nema toplote ili tama koja dolazi kada nema svijetlosti.

 

Profesor je sjeo i nije ništa rekao. 

 

Ime mladog studenta bilo je - Albert Eintein ›››

 

 čistilište anegdota

 

G

 

 čistilište anegdota

 

 

ČISTILIŠTE ANEGDOTA

 

Naš narod je vjekovima bio žrtva robovanja i ispaštanja,

i zbog toga je u anegdotama neprijatelj bio žrtva njegove ironije.

 

 čistilište anegdota

 

G