G

 

Skupinu mekanih mamaca čine brojne školjke, od kojih se najčešće koriste

 

dagnja i prstavac

Umnogim situacijama dobro je ribama istovremeno ponuditi više od jednog mamca. Tako im se daje mogućnost odabira onoga što im se u određenom trenutku najviše dopada, a ujedno povećava broj vrsta koje bi mogle zagristi. Osim korištenja više mamaca na jedno priboru, moguće je na jednu istu udicu postavit „sendvič“, mamac

načinjen od više njih. „Sendviče“ od više mamaca prvi su počeli koristiti natjecatelji, a najviše ih rabe oni koji love vrlo dalekim bacanjem. Na udicu u pravilu stavljaju jedan mekši i jedan tvrđi mamac.Tvrdi stavljaju ispod vrha udice kako bi pridržavao mekani. Njega dosadne sitna teško skidaju s udice pa ako mekani i bude pojeden ostaje taj drugi da mami krupne ribe. Skupinu mekanih mamaca čine brojne školjke, od kojih se najčešće koriste dagnja i prstavac. Tu su u razni crvići, ponajprije onaj iz mulja, pa crv iz pijeska. Veoma cijenjeni mekani mamci su i brojni račići, od kozica i pjeskulja  do samca, odnosno njegovog mekani zadnjeg dijela. Fileti i komadi sardele, inćuna, papaline i druge plave ribe također pripadaju skupini mekanih mamaca. Za izradu tvrdog dijela „sendviča“ najčešće se rabe komadi lignje i ostalih glavonožaca. Štoviše, od njih se može praviti kompletan mamac, s tim da mu se mekani dio napravi od dobro istučenog i od kožice oslobođenog mesa. Komadi velikog morskog crva te puževa, osobito volka i priljepka također se često rabe za izradu tvrdog dijela mamca. Veći mamci se prave od rakova s jačim oklopom, primjerice kosmeja i sušca, kojima se mogu, ali i ne moraju odstraniti kliješta i noge.

Uobičajene kombinacije su dagnja i lignja, crv muljaš i lignja, dagnja i volak te srdela i lignja. Što će se u konkretnom slučaju kombinirati ovisi od vrste riba kojima su mamci  namijenjeni. Primjerice, za komarče se preporučuje kombinacija dagnje i volka, njenih omiljenih poslastica.

Mamac od srdele i lignje se najčešće nudi krupnijem lubinima dok je  sitnijim  bolje ponuditi crvića i komad ili glavu manje lignje.  Za bukve je „sendvič“ najbolje pripremiti od dagnje i lignje.Praktično u svim disciplinama udičarskog ribolova, čak i u panulavanju, mogu se koristiti „sendvič“ mamci. Privlačnu kombinaciju za takav ribolov predstavljaju fileti plave ribe i trakasto izrezani komadi ili pipci lignje, koji zavodljivo lelujaju i bjelasaju se u vodi. Odlični su za lov palamide, luca, lice, škarma, strijeljke, manjih tuna, igluna, itd.  „Sendviči“ se ribama u pravilu nudi na udici dugog vrata. Takve udice imaju mnoge prednosti nad kratkovratima: lakše se vade iz ribljih usta, što je osobito važno u lovu ugora, murine i jegulje, koje veoma duboko progutaju mamac. Osim toga, štite i strunu od oštrozubih riba poput zubaca, palamide, zubatice, škarma… Ako je potrebno, za postavljanje dugačkih mamaca se koriste dvije redno posložene udice. Postoje razni načini kombiniranja mamaca, počevši od jednostavnog slaganja na vrat udice, pa do obavijanja jednog mamaca drugim. Primjerice, cijele srdele, papaline, inćuni, gavuni i druge sitne ribe, ali i njihovi fileti mogu se zaviti u četvrtasto izrezano komad lignje, koji se potom omotaju elastičnim koncem od likre. Osim što ga štiti od sitne ribe, konac mamac čini kompaktnijim i tako sprječava njegovo spadanje prilikom jačih odbačaja.

Unedostatku tog konca, poznatog pod imenom „filo elastico“, u istu svrhu će dobro poslužiti nit izvučena iz ženske najlon čarape te ona za čišćenje zuba. Glava i rep zavijene ribice obično se ostavljaju da vire, kako bi mamac bio privlačniji. Druga mogućnost je da se u tijelo lignje, nakon što joj se odstrani glava i iznutrica, ubaci sardela ili mala skuša, odnosno filet od njih. Ribica ili filet te lignja će u vodu ispuštati neodoljivu kombinaciju mirisnih sokova, a sitne ribe će teško moći da dopru do zavijenog mamca. Okupljanje sitneži redovno će privući pozornost predatora, kojima je mamac i namijenjen.

Šime Duvančić

G

gounderGumbrella